Home / İslam / ABDEST ALMAK…

ABDEST ALMAK…

Abdestin farzları dörttür:

1- Yüzünü (alnının başlangıcından çenesinin altına ve bir kulağının yumuşak yerinden diğer kulağının yumuşağına kadar) yıkamak.

2- Ellerini kollarına doğru dirsekleri ile beraber yıkamak.

3- Başının dörtte birini mesh etmek. Yani elini ıslatıp başına sürmek.

4- Ayaklarını topukları ile beraber yıkamak.

Sünnet üzere abdest şöyledir:

Besmele ile yani “Bismillâhi’l-azîm vel-hamdülillâhi alâ dîni’l-İslâm” deyip önce ellerini bileklerine kadar üç kere yıkar. Mümkünse dişlerini misvâkladıktan sonra ağzını ayrı ayrı su ile üç kere çalkalar. Sonra burnuna ayrı ayrı su çekip sümkürerek üç kere yıkar. Sonra abdest almaya kalbiyle niyet eder (elleri yıkarken de niyet edebilir) ve âzâları kuruyacak kadar ara vermeden sıra ile üçer kere yıkar, başını bir kere mesheder.

Azaları ilk yıkamak farz, ikinci ve üçüncüsü sünnettir. Üçten fazla yıkamak mekruh veya haramdır.

Başının tamamını (kaplama) meshetmek, elinin ve ayak parmaklarının ve sakalının aralarını hilallemek, kulaklarının içini şehâdet parmağının ucu ile arkasını da başparmağının içi ile mesh etmek sünnettir.

Kulaklarını mesh ettikten sonra elinin üç parmağının arkası ile -boğazı değil- ensesini mesh etmek ve ellerini ve ayaklarını sol el ile yıkamak, yıkarken sağından başlamak, ağzına ve burnuna suyu sağ eliyle vermek ve burnunu sol eliyle sümkürmek müstehaptır.

Abdestin adabı: Abdest alırken mümkünse kıbleye dönmek, ihtiyaç yok iken başkasından yardım istememek, her azasını Besmele ve Kelime-i Şehadetle yıkamak, özürlü değilse abdesti vakit girmeden almak, abdestten sonra salevât okumak ve “Allahümmecalnî minet-tevvabin vecalnîiminel-mütetahhirîn vecalnî min ıbadikes-salihin vecalni minellezine lâ havfün aleyhim velâhüm yahzenun” deyip Kadr (İnnâ enzelnahu) Suresini okumak.

Abdest alırken abdesti bozan bir şey olursa yeniden başlamak icap eder. Abdest aldıktan sonra tıraş olsa ve tırnak kesse, yeniden mesh etmek ve yıkamak icap etmez.

Abdestiniz hayırlı olsun.

About Süleyman GÖKSU

BU HABERİ OKUMAK İSTERMİSİNİZ?

Muharrem Ayı

Muharrem ayı, tarih boyunca insanlık için dönüm noktaları sayılabilecek önemli olayların yer aldığı bir aydır. …

Bir Cevap Yazın