Home / Hatay / Hassa / AKBEZ GEYİK BÖCEĞİ

AKBEZ GEYİK BÖCEĞİ

Yine dağlardayım ama bu kez hedef zirve değil bir böceğin peşindeyim. Dünyanın en büyük ve en değerli böceği “6 Antenli Geyik Böceğini” görmek için dağlardayım. Sadece ülkemizde bulunan ve böcek koleksiyoncularının 100 bin dolara kadar satın aldığı “6 Antenli Geyik Böceğinin” nesli tükenmek üzere. Koruma altına alınmadığı için yurt dışına kaçırılan bu böceklerin kaçakçılığı yapılıyor.

Boyları 15–20 santime kadar çıkan “6 Antenli Geyik Böceği” dünyanın en büyük omurgasızlarından ve böceklerin kralı olarak biliniyor.

Hatay’da başlayan tırmanışımızda doğa yürüyüşümüzün hedefi sadece bu böceği tanıtmak yok olmasını önlemek ve yetkililerin ilgisini çekebilmek. Belki de kimsenin farkında olmadığı bir böcek bu. Dünyanın en büyük böceği ülkemizde yaşıyor ve değeri 100 bin dolarları aşıyor. Bu böcek öyle değerli ki bu işin kaçakçılığı yapılıyor ama kimsenin umurunda bile değil.

Dünyanın en güzel bitki örtüsüne sahip ve manzarasıyla insanı büyüleyen Amanos dağlarında doğa yürüyüşü yaparken gözlerimiz ağaçlarda. Her kovuğun içine bakıyoruz. Ona rastlamak ve bir resmini çekmek için çırpınıyorum. Dağ köylerinde yaşayanlar ise baharla birlikte görüldüğünü ama toplanarak satıldığını söylüyorlar ve ekliyorlar “ Kimin neden aldığını bilmiyoruz. Ama büyüklüğüne göre tanesi 10 ile 20 lira ediyor” diyorlar.

Böceklerin kralı Amanos Dağları’nda yaşıyor ve kimsenin haberi yok. Toplanıp toplayıp yurt dışına kaçırılıyor kimsenin umurunda değil. Çevre ve koruma bakanlığını uyarıyorum
“ Bu böceği koruma altına alın. Kelaynak kuşları neyse 6 Antenli Geyik Böceği de aynı özeni hak ediyor.”

Geyik böceklerinin dünyadaki yakın akrabaları 4 antenli olup ülkemizdeki kadar büyüklüğe ulaşamıyorlar. Ülkemizde “Akbez Geyik Böceği” olarak adlandırılan “ Lucanus Cevrus Akbesianus” Japonya’da çocukların sevgilisi. Mushi King: King of Beetles (Böceklerin Kralı Mushi King ) adı ile bir çizgi film kahramanı. 100 bin üyesi olan bir dergisi olan bu böceğin aynı zamanda TOCHİ adlı birde derneği bulunuyor.

Ama ülkemizde tanınmıyor ve kaçakçılar yüzünden nesli tükenmek üzere. Ama… Duyduğuma göre Mustafa Kemal Üniversitesi ( MKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Erol Atay bu işe el atmış. Amanos Cevre Koruma Derneği ile yaptığı işbirliği ile bastırılan kitapçıklar basılıp dağıtılmış.

 

Köylüler bu kitapçığı gösterdi çok sevindim. Kimin emeği geçtiyse ellerine sağlık helal olsun.

Ah, tanışma fırsatım olsaydı da kendilerini tebrik etseydim. Neyse kalbimiz aynı atıyor. Şimdi bu böceğin ülkemiz için tanıtıp yetkililerin ilgisini çekerek koruma altına alınmasını sağlamak.
Çevre ve Orman Bakanımız Prof Dr. Veysel Eroğlu “ 6 Antenli Geyik Böceğini” kurtarmaya ne dersiniz. Ülkemizde yaşayan dünyanın en büyük böceklerin kralı “ Lucanus Akbesianus Cevrus ” korumayı hak ediyor. Lütfen omurgasız demeyin ve bir yasa ile koruma altına alın.

Yurt dışında böcek koleksiyoncuları tarafından 100 bin dolara kadar satılan bu nadide böceğimiz kaçakçıların eline geçmesin yok olup gitmesin.

Sayın bakanım Japonya’da birçok evde evcil hayvan gibi beslenen özellilikleri ile dünyanın en faydalı ve insana hiçbir zararı olmayan, doğadaki görevi ayrıştırıcı olan bu böceğin bilinçsizce yakalanıp satıldığı için nesli tükenmek üzere. Benden uyarması gerisi size kalmış.”

Dünyanın en büyük böceğini taktım kafaya kaçakçıların elinden kurtulması için elimden ne gelirse yapacağım. Sevdim bir kere bu böceği Dünyanın en büyük ve en yararlı en popüler böceği ülkemizde yaşıyor ama biz farkında olmamışız ne büyük ayıp.

Sizlere daha iyi bilgi vermek adına Erol Atay hocamı bulup bu konuyla ilgili olarak röportaj yapacağım.

Kral böceğimiz özgürce Amonos Dağları’nda yaşaması için çevreci kuruluşları yardıma çağırıyorum.

İlk sloganda benden.
“Omurgasız demeyin onunda yaşamaya korunmaya hakkı var”

About Hatay Haber

Hatayın Nabzı https://www.hatayinnabzi.com/

BU HABERİ OKUMAK İSTERMİSİNİZ?

Hassa’da Gelenek ve Dayanışma Buluşması: “Vıdı Vıdı” Etkinliği Gerçekleştirildi

Haber Video: Hatay’ın Hassa ilçesine bağlı Mazmanlı Hanobası Köyü’nde, Anadolu’nun köklü geleneklerinden biri olan Vıdı …

Bir Cevap Yazın