Home / Genel / Bilim İnsanları Hatay’da Göç Sorununu Masaya Yatırdı

Bilim İnsanları Hatay’da Göç Sorununu Masaya Yatırdı

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HBB ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “21. Yüzyılda Göç ve Eğitim” temalı VIII. Uluslararası TURKCESS Eğitim ve Sosyal Bilimler Kongresine katıldı. Sivil toplum kuruluşları, kurumlar ve birçok üniversitesinin iş birliği ile düzenlenen kongre HMKÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Kongre MKÜ Antakya Devlet Konservatuarı hocalarının hazırladığı müzik dinletisi ile başladı.

Göç Edenlerin Sayısı Ciddi Boyutlara Ulaşmıştır

Kongrenin açılış konuşmasını yapan TURKCESS Kongre Başkanı Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz; “Dünyada göç olgusu farklı dönemlerde gündeme gelmiş ve günümüzde ülkeler, dünyada yaşanan gelişmeler sonucu göç ve göçmen sorunu ile karşı karşıya kalmıştır. Göçün siyasal ve ekonomik nedenleri ile birlikte eğitim boyutu üzerinde de durulması gerekmektedir. Öğretmenlerimiz de sınıflarında Türk öğrencilere ve göçmen öğrencilere aynı müfredat ile eğitim ve öğretim yapan stratejik kişiler haline gelmiştir. Göçmen nüfusunun yüzde 60’ının okul çağında olması hem okulların hem sınıfların ve öğretmenlerin önemini arttırmıştır” diyerek kongreye katılım ve destek sağlayan herkese teşekkür etti.

Problemlerin Bilimsel Bir Zeminde Çözülmesi Lazım

Hatay’ın Suriye’de yaşanan savaş ortamından en çok etkilenen şehirlerden biri olduğunu söyleyen HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya; “Suriye savaşı sonrası yaklaşık 4 milyon insanın Türkiye’ye gelmesi önemli bir problem yaşatmıştır.  Bundan en çok etkilenen illerden biri de Hatay’dır. Resmi kayıtlara göre yaklaşık 450 bin üzerinde Suriyeli vatandaş Hatay’da ikamet etmektedir. Bu göç ile beraber ülkemizde olduğu gibi Hatay’da da problemler yaşatmıştır. Eğitim başlığı bunlardan en önemli problemlerden biri. Hatay’da yaklaşık 60-70 bin kadar eğitim gören Suriyeli vatandaş var. Bazı bölgelerde Suriyeli öğrenciler daha fazla. Bu problemlerin bilimsel bir zeminde de çözülmesi lazım. Üniversiteler de bilimsel zemin açısından en önemli yerlerdi” dedi.

Bu Sorun Sadece Türkiye, Bölgenin Ve Hatay’ın Sorunu Değil

Suriyeli artan nüfusun tüm dünyaya olan olumsuz etkilerinden bahseden Lütfü Savaş; “Bir tarafım akademisyen bir tarafım siyasetçi. İki tarafın ağır bastığı ve ikisinin de çalışarak çözmesi gereken bir konunun burada konuşulması beni çok mutlu etti. Bu sorun sadece Türkiye’nin, bölgenin veya Hatay’ın sorunu değil. Tüm dünyada gittikçe artan ve artması muhtemel olan sorunla karşı karşıya. Bu konunun tek başına siyasetle çözülemediği akademisyenlere ihtiyaç duyuyoruz” açıklamalarında bulundu.

Savaş, Hatay’ın büyükşehirler içinde nüfusuna göre en fazla Suriyeli sığınmacıyı ağırlayan şehir olduğunu sözlerine ekleyerek şunları söyledi;

“Göç Sorunu Çok Önemli Ve Çözülmesi Gereken Bir Konu”

 “Göçten insanlar, ülkeyi yönetenler, bölgedeki belediye başkanları ve aileler etkileniyor. 12 yıldır bu bizim kaderimiz oldu. Bu sorunu nasıl milli bir mesele haline getirir ve akademisyen arkadaşlarımız ile bilim ışığıyla nasıl çözeriz diye buradayız. Biz Suriye ile geçmişte yüzyıllarca kardeşçe yaşadık. Aynı devletin milletiydik ve Hataylılar olarak hepimizin akrabalık ilişkileri var. Karşılıklı olarak birbirimizden etkileniyoruz. Suriye sorunundan sonra ihracatımız da oldukça kötü duruma geldi.”

Konuşmasının sonunda Rektör Kaya, Başkan Savaş’a plaket verdi.

Paşayeva: “Umarım Bir An Önce Suriye Sorunu Çözümlenir Ve Çoğu Kendi Evlerine Gider”

Azerbaycan Milletvekili Milli Meclis Kültür Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ganire Paşayeva; “Ben Hatay’ın hemen-hemen bütün ilçelerini gezdim. Bu vatan topraklarını gezdiğim zaman atalarını rahmetle andım. ‘Hatay Benim Şahsi Meselemdir’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Hatay’ın tekrar vatan topraklarına kavuşmasını sağlayarak hayatını feda etmiş bütün değerli insanları rahmet ve sevgiyle anıyorum. Hataylılar, göçmenlerin en zor günlerinde onlara kapıları açtı. İnsanlarımız 12 yıl ekmeğini, evini bölüştü.

Bu konuda Türkiye’nin yaptığını yapan başka ülke yoktur. Umarım bir an önce Suriye sorunu çözümlenir. İnşallah bu konuda Türkiye’nin çalışmalarına diğer devletler de destek olur” açıklamalarında bulundu.

Lütfü Savaş, Ganire Paşayeva’ya Türk Dünyası Hizmet Ödülü’nü verdi. Kongrede ayrıca Paşayeva, Lütfü Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş’a Azerbaycan’a özgü çeşitli hediyeler verdi.

Kongreye, Lütfü Savaş’ın yanı sıra HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, TURKCESS Kongre Başkanı Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz, Azerbaycan Milletvekili Milli Meclis Kültür Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ganire Paşayeva, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, yurt içi ve yurt dışından gelen konuklar katıldı.

About Nevzat Kurt

BU HABERİ OKUMAK İSTERMİSİNİZ?

Depremzede Öğrencilere Umut: Eğitim İçin El Ele

Hassa’da, 6 Şubat depremlerinden etkilenen öğrenciler, hayırseverlerin desteğiyle yeni eğitim dönemine umutla başladı. Yuvalı, Demrek …

Bir Cevap Yazın