Kurban olan hayvanlar koyun, keçi, sığır, camus (manda) ve devedir.
Bir yaşını bitirip iki yaşına girmiş koyun ve keçi, iki yaşını bitirip üç yaşına girmiş sığır ve manda, beş yaşını tamamlayıp altı yaşına girmiş olan deve kurban olur.
Ancak kuzu büyük olup bir senelik koyundan fark olunamazsa ve altı ayı tamam etmişse kurban olur.
Kurban vahşi (yabanİ) olmamalıdır.
Bir koyun, bir keçi bir kimse için kurban olur.
Bir sığır, bir camus (manda) ve bir deve yedi kişi için kurban olur. Yani yedi kişi müşterek olarak bir sığırı veya deveyi kurban edebilirler. Ortaklar tek, çift veya yediden az olabilir.
Bir kimse iki koyun kurban edebilir.
Resul-i Ekrem sallallâhu aleyhi ve sellem Efendimiz her sene iki koyun kurban ederdi. Veda Haccı’nda yüz deve kurban ettiler.
Ortakların inek, öküz, deve veya camus kurban ederken kurbanı hep birlikte alması veyahut içlerinden birine vekâlet vermesi müstehaptır.
Bütün ortakların Müslüman olmaları, kurbanda ibadete, sevab ve feda-yı nefse niyet etmeleri, hisselerinin müsavi (denk) olması şarttır. Bir ortağın hissesi 7/1’den az olmamalıdır.
Ortakların bazısı vacib kurbana, diğerleri sünnet, nafile, nezir (adak) veya akika kurbana niyet etse yâhut ortakların bazısı ölü yahut sabi veya bunamış olsa kurban caiz olur.
<strong>KURBAN ETİNİN TAKSİMİ</strong>
Kurban etinin üçe taksîmi müstehabdır:
Üçte biri sadaka olarak verilir. Üçte biri akraba ve dostlara hediye veya ziyafet verilir. Üçte biri de nafakaları üzerine olan âile ve evlâda yedirilir.
Kurbanın etinin bir kısmını hediye etmek veya etin tamamını bağışlamak caizdir.
Kurban kesen ihtiyaç sahibi ise kurbanın tamamını ev halkına yedirmesi daha faziletli ve müstehabdır<strong>.</strong>