1970 yılında Hatay Dörtyol’da doğan Profesör Yılmaz; ilk, orta ve lise eğitimini Payas’ta, lisans eğitimini Dicle Üniversitesi Fizik Bölümünde, master eğitimini Fırat Üniversitesi Fizik Anabilim Dalında yarıiletken malzemeler üzerine, doktora eğitimini Çukurova Üniversitesi Fizik Anabilim Dalında dielektrik malzemeler üzerine tamamladı. MEB’te 3 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 1994 yılında asistanlığa başladığı Harran Üniversitesi’nde profesörlüğe kadar çalıştı. Harran Üniversitesinde Sıvı Kristaller Araştırma Laboratuvarını kurdu.
Burada; 2 doktora öğrencisi, 7 yüksek lisans öğrencisi yetiştirdi. Aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olduğu Akademisyenler Vakfı aracılığı ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sosyal hayata dair bölgenin en büyük problemleri olan terör, feodalite, töre cinayetleri, sokak çocukları, demokratik açılım gibi pek çok hayati konusuna katkı verecek ve farkındalık oluşturacak etkinlikler düzenlendi. 2010 yılında Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile bölge illerinin üniversitelerindeki akademisyenlerle heyet halinde Suriye Yüksek Öğretim Bakanlığı, Şam Üniversitesi Rektörlüğü, Şam Büyükelçiliğinde yükseköğretime dair görüşmeler yaptı. Yapılan akademik ve ar-ge üzerine görüşmeleri rapora dönüştürüp, Yükseköğretim Kuruluna sundu. Yurtdışında pek çok ülkede bilimsel toplantılara bildiri ile katılan Yılmaz, 2008 yılında sıvı kristallerde moleküler yönlendirme üzerine doktora sonrası araştırma, 2011 yılında ise davetli bilim adamı olarak Belçika Katolik Leuven Üniversitesinde bulundu. Sivil Toplum Kuruluşlarında etkin rol alan Yılmaz, Şanlıurfa Kent Konseyine akademik destek verdi.
Profesör Yılmaz, 2012 yılından itibaren Aksaray Üniversitesi Rektörünün davetiyle Eğitim Fakültesi Dekanlığına atandı. Dekanlığı sürecinde Yükseköğretimi ilgilendiren konular üzerine YÖK’ün çalıştaylarına katıldı ve Aksaray Üniversitesini temsilen yeni YÖK yasasına akademik destek verdi. 2013 yılında büyük katılımla yükseköğretimin stratejileri, problemleri ve işleyişini konu alan Uluslararası Yükseköğretim Sempozyumunu Aksaray’da gerçekleştirdi. Sivil topluma dönük çalışmalara Aksaray’da da devam etmekte olup, Aksaray Yüksek Öğrenim Vakfı’nın yönetim kurulu üyesidir. Temel Bilimlerin yeniden canlanması için Milli Eğitimin öğrencilerine yönelik her yıl geleneksel bilim, sanat ve kültür fuarı düzenleyen Yılmaz, Aksaray’ın sosyal dokusuna dair Orta Anadolu illerini kapsayan Orta Anadolu Toplum ve Aile Çalıştayının iller arasında moderatörlüğünü yürütmektedir. Profesör Yılmaz, yönetim organizasyonunda gösterdiği başarı ile üstlendiği Eğitim Fakültesi Dekanlığında üç yıl içinde akademisyen, öğrenci ve aktif bölüm sayısını üç katına çıkardı. Uzun yıllar ülkemizin farklı illerinde hizmet veren Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, akademik birikimini, tecrübesini ve enerjisini memleketi olan Hatay’da değerlendirmeyi niyet ederek, İskenderun Teknik Üniversitesi için Kurucu Rektörlüğe aday olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Süleyman Yılmaz hakkında detaylı bilgiye kişisel web sitesinden ulaşılabilir.
Web sitesi: http://www.yilmazsuleyman.net/ (HABER MERKEZİ)